Louvre

Het Louvre

Het Louvre herbergt nu een van de rijkste verzamelingen kunst en oudheden ter wereld. Het Louvre bestaat uit 3 vleugels, de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Het meest beroemde schilderij in het Louvre is ongetwijfeld de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Bij donker worden de oudste gedeelten van het Louvre prachtig verlicht door een geheel nieuwe installatie. De sierlijke renaissancegevel tussen de zuidvleugel en het Pavillon de l’Horloge in het midden van de westvleugel is het werk van Pierre Lescot. Het verfijnde, expressieve beeldhouwwerk op de drie uitspringende gedeelten van de gevel en de bovenverdieping omvatten allegorische voorstellingen in haut-reliëf, nissen met levensechte beelden en friezen met kinderen en guirlandes, alle van de hand van de beeldhouwer Jean Goujon. Het klokpaviljoen werd gebouwd ten tijde van Lodewijk XIII door Lemercier, die ook de noordwestvleugel, een replica van de gevel van Lescot, voor zijn rekening nam. De drie overige vleugels zijn het meest classicistisch van stijl, ofschoon zij uitstekend met de westvleugel harmoniëren.

Het louvre is geopend op maandag, donderdag, en in het weekend van 9:00 tot 18:00 en op woendag en vrijdag tot 9:00 tot 21:45. Op dinsdag is het gesloten. De entree is € 16,-.

 

Comments are closed.