Eiffeltoren

De Eiffeltoren

Met zijn 300 meter is het imposante gebouw een niet te missen verschijning in de Parijse skyline. De bouw van de 300 meter hoge toren die door Gustav Eiffel voor de in Parijs te houden wereldtentoonstelling van 1889 was ontworpen trok onvermijdelijk toeristen en kunstenaars aan die de vorderingen in gravures als deze vastlegden. Er waren twee jaar nodig om het kolossale bouwwerk te voltooien, dat op twaalf meter in de grond gemetselde pijlers rustte en waarvoor men 12.000 ijzeren balken door middel van twee├źnhalf miljoen klinknagels met elkaar verbond.

Is de Eiffeltoren dan een het idee van Gustav Eiffel geweest? Nee, dat is niet het geval. In 1984 ontwierpen twee werknemers van Eiffel een 300 meter hoge toren bestaande uit 4 metalen tralieachtige zuilen als voet, die samen komen in de top. Eiffel vindt het in eerste instantie maar niets en het lijkt op een sof uit te lopen. Totdat de architect Auvestre een paar veranderingen voorstelt. Vanaf dat moment is hij overtuigd. Op 31 maart 1889 is de Eiffeltoren na een bouw van dik twee jaar klaar.

Vanaf de Eiffeltoren heb je een prachtig uitzicht over Parijs. Met de trap of met een lift kun je bovenop komen. De Eiffeltoren is ’s zomers geopend van 9.00 tot 0:00 en ’s winters van 9:30 tot 23:00.

Comments are closed.